Het bedrijf


Specialisten in de klassieke pluischrysant

KZ Flowers teelt pluischrysanten op een bedrijf van 2,6 ha aan de Vlietweg, aan de rand van Naaldwijk. Het bedrijf is van drie partners: Jack Kuyvenhoven en Peter Zwinkels, die de dagelijkse bedrijfsvoering voor hun rekening nemen. Santinikweker Richard van Schie heeft het bedrijf samen met Jack Kuyvenhoven opgezet, in eerste instantie drie jaar lang voor de teelt van Santini's. Vanaf 2010 is Peter Zwinkels erbij gekomen en zijn we overgeschakeld naar de teelt van pluischrysanten.

Binnen KZ Flowers bundelen we onze kennis en ervaring. Doelstelling: pluischrysanten met meerwaarde telen. Die meerwaarde is terug te vinden in de rassenkeuze en in de kwaliteit. Daarmee mikken we vooral op de markten waar de pluischrysant nog onverminderd populair is. Oost-Europa is zo'n marktsegment, maar ook de Engelse markt waardeert de pluischrysant. Met eigentijdse rassen weet de pluischrysant zich continu te vernieuwen. In de zomermaanden ligt het accent vooral op de groene Anastasia Dark Green, in de wintermaanden is het aandeel kleur weer iets hoger.

 

Moderne kwekerij uit 2007

Onze kwekerij aan de Vlietweg, gebouwd in 2007, is modern ingericht. Veel werkzaamheden zijn geautomatiseerd. Een plantrobot voor het planten, een oogstlijn voor het intern transport van bloemen naar de hal. Ook hijsverwarming, schermen, dakberegening en ventilatoren ontbreken niet. De belichtingsinstallatie van 9000 lux maakt het ook in lichtarme maanden mogelijk topkwaliteit te blijven leveren.

 

Alles in eigen hand

Al het werk houden we in eigen hand, zelfs de meer specifieke werkzaamheden. Naast een handfrees beschikken we over een dubbele krukasspitter, om eenmaal per jaar de grond extra diep te spitten. Ook een eigen grondcultivator ontbreekt niet. Die bewerking creëert precies de juiste mate van luchtigheid die de pluischrysant nodig heeft in de grond. Daardoor zijn we flexibeler in onze arbeidsplanning: we zijn niet afhankelijk van een loonbedrijf. Ook de eigen vrachtwagen geeft meer flexibiliteit.

Bij KZ Flowers werken 5 vaste medewerkers via een uitzendbureau. Het pluizen is in handen van vaste uitzendkrachten die hierin zijn gespecialiseerd.

 

Duurzaam produceren

KZ Flowers teelt op basis van geïntegreerde gewasbescherming. Voor veel plagen is een biologisch alternatief voorhanden. Door het gebruik van belichting is het goed mogelijk jaarrond biologische vijanden in te zetten. Een duurzame productie is belangrijk. Tweederde van de benodigde elektriciteit wekken we zelf op, met een WKK. Het overige deel is groene stroom. In de zomermaanden leveren we ook energie terug aan het net. De kas heeft een Groen-label en de teelt is MPS-A gecertificeerd.